Deser bez węglowodanów
Data publikacji 28 stycznia 2021
Coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość spożywanego jedzenia. Analiza składu kupowanych produktów weszła już w nawyk nie tylko sportowcom i dietetykom, ale także zwykłym ludziom, którzy chcą żyć długo i zdrowo.
Zrzucić kilogramy i być zdrowym
Węglowodany postrzegane są jako ten element pożywienia, który odpowiada za przybieranie na wadze. W powszechnej świadomości ludzi im więcej węglowodanów, tym szybciej człowiek przytyje. Oczywiście są różne tezy z tym związane i różne argumenty. Niektórzy zaś uważają, że to właśnie dieta wysokowęglowodanowa a niskotłuszczowa jest najlepsza i pomaga schudnąć. Trudno rozstrzygnąć ten spór. Nawet eksperci mają różne zdania. Prawdą jest, że wiele osób unika węgli w swojej diecie. Starają się jeść więcej białka i tłuszczu, bilansować swoje posiłki, aby nie jeść zbyt wiele węglowodanów. Oczywiście są węglowodany tak zwane lepsze i gorsze. O ile chleb z pełnego ziarna zalicza się do lepszej grupy, o tyle już białe pieczywo czy pszenny makaron nie są mile widziane na talerzu osoby, która pragnie zrzucić zbędne kilogramy.
Bez węglowodanów
Wiele osób szuka w internecie i książkach kucharskich, oczywiście tych nowoczesny, przepisów na zdrowe słodycze. Najbardziej pożądane są takie słodkości, jak deser bez węglowodanów. Wiadomo, że w tym deserze nie może być cukru. Biały cukier uchodzi obetnie za bardzo szkodliwy składnik i niektórzy unikają go absolutnie, całkowicie, nie pozwalają sobie nawet na odrobinę cukru. Na szczęście jest wiele składników, którymi można z powodzeniem zastąpić cukier. Począwszy od ksylitolu, maltitolu, stewii, aż na przykład po cukier kokosowy. Wiele osób zwraca też uwagę na indeks glikemiczny takiego produktu zastępującego cukier. Ten indeks powinien być jak najniższy. Trzustka nie powinna reagować dużym wyrzutem insuliny.
Kokos, nasiona chia, kakao
Świetnym sposobem na dietetyczny deser jest samodzielne jego przygotowanie. Dzięki temu można mieć pełną kontrolę nad składnikami. Żadna kaloria nie pozostanie niezauważona. Świetne desery wychodzą na przykład z jogurtu kokosowego albo mleka kokosowego. Do środka wystarczy dodać jakiś słodzik na przykład stewię. Dlatego można dosypać kakao albo karob. Wychodzi świetny czekoladowy deser. Trzeba jedynie mieć motywację, aby zamiast kupić słodycz w sklepie, zrobić go samodzielnie w domu. Nie zawsze jest na to czas i przestrzeń, nie zawsze jest też motywacja. Dlatego też w chwilach kryzysu trzeba jej poszukać. Nasiona chia są świetny źródłem witamin i coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę.