Jaką patelnię kupić? Miedzianą, tytanową, stalową, czy aluminiową?
Data publikacji 21 grudnia 2021Jaką patelnię kupić, aby potrawy przyrządzane za jej pomocą były zdrowe i wolne od substancji toksycznych? Które patelnie są warte każdej ceny, a których należy unikać?
Patelnia uniwersalna
Czasy, gdy w kuchni znajdowała się jedna patelnia do wszystkiego, minęły bezpowrotnie. Ze względu na to, że w sklepach znajdziemy obecnie najróżniejsze modele patelni, warto posiadać ich kilka, a każdą z nich wykorzystywać ściśle zgodnie z przeznaczeniem. Inna patelnia pasuje do dań grillowych, inna do duszenia potraw, a jeszcze inna do smażenia kotletów. Jeśli więc szukamy odpowiedzi na pytanie, dlaczego naleśniki nam nie wyszły, być może odpowiedzi należy szukać w rodzaju patelni, jakiej użyliśmy. Jedne patelnie są głębokie i służą do smażenia dużej ilości jedzenia za jednym razem, inne są płytkie i doskonałe do precyzyjnego tworzenia placków naleśnikowych. Jeszcze inne patelnie mają specjalną strukturę pozwalającą na powolne opiekanie mięs jak na grillu. Jeśli jednak chcemy mieć jedną patelnię do wszystkiego, szukajmy takiej, która ma teflonową powłokę i ścianki o średniej wysokości (nie powinien być to wok). Powinna być to patelnia przeznaczona do użycia z każdego rodzaju kuchenką: gazową, indukcyjną, ceramiczną lub elektryczną. Taka patelnia będzie podstawą do gotowania.
Patelnie aluminiowe
Patelnia aluminiowa nagrzewa się najszybciej. Nie trzyma długo ciepła, ale jest lekka. Niektóre starsze modele patelni aluminiowych mogą wydzielać substancje toksyczne. Nowsze, patelnie z aluminium anodowanego, pokryte są specjalnymi powłokami zabezpieczającymi (z teflonu) i są w pełni bezpieczne. Niestety, patelnie aluminiowe rzadko mogą być używane z kuchenkami indukcyjnymi.
Patelnie stalowe
Patelnie stalowe są bardzo trwałe, ale długo się nagrzewają. Z drugiej strony, długo też trzymają w sobie ciepło, dlatego są lubiane przez szefów kuchni w restauracjach. Patelnie stalowe są odpowiednie do intensywnego użytkowania – nawet po wielu latach trudno doszukać się na ich powierzchni śladów ścierania. Podobnie trwałe są patelnie żeliwne, jednak wiele wiele osób narzeka na to, że trudno jest je utrzymać w czystości. Są ciężkie, masywne, ale też bardzo odporne na działanie skrajnie wysokich temperatur. Nie odkształcają się, nie rysują, można myć je w zmywarce.
Patelnie miedziane i tytanowe
Przeglądając ofertę sklepów (dobrym miejscem do zakupu profesjonalnej patelni jest Recucina), warto zwrócić również uwagę na patelnie miedziane oraz patelnie tytanowe. Mimo że oba te rodzaje patelni wybierane są przez właścicieli punktów gastronomicznych, to warto polecić je również do domowego użytku. Bardzo szybko nagrzewają się, dobrze utrzymują temperaturę i ładnie wyglądają. Aby jednak smażyć na nich z powodzeniem, trzeba mieć pewne doświadczenie kulinarne.